sobota, 27 lutego 2016

Ocet jabłkowy, jak i na co go stosować?


Ocet jabłkowy odmiana octu wytwarzana na bazie jabłek. Stanowi prawdziwy eliksir zdrowia, urody oraz szczupłej sylwetki. Jest wspaniałym i zdrowym środkiem odchudzającym, ale również źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera bowiem bezcenny potas, sód, fluor, żelazo, fosfor, miedź oraz witaminy takie jak: A,B,C,E,P, bioflawonidy ( pełni funkcję antyksydacyjne oraz wzmacnia naczynia krwionośne ). Również, wspomaga trawienie białka. Stabilizuje poziom cukru we krwi, oraz eliminuje apetyt na złe przekąski, a budzi na te dobre m.in warzywa, pełne zboża. Poprawia metabolizm ( 15 ml 1 łyżka stołowa zmniejszenie masy ciała 1,2 kg  ). Należy pamiętać aby te kurację stosować codziennie aby uzyskać prawdziwy wpływ na masę ciała. Jednak zanim wdrążymy dietę, należy skonsultować się z lekarzem. Gdyż nie każdy może ją stosować. Zdecydowanie niewskazana jest dla osób chorujących na wrzody żołądka.


Zasady towarzyszące diecie octowej:
  • Pij dużo wody - nawet dwa litry dziennie 
  • Ogranicz spożywanie soli 
  • Jedz częściej a mniej - najlepiej pięć posiłków dziennie 
  • Ostatni posiłek zjedz przynajmniej pięć godzin przed snem

Można go stosować nie tylko wewnętrzne, ale również zewnętrznie na ciało. Można go stosować w formie: 

  • toniku do twarzy - mieszamy pół na pół z wodą. Twarz takim płynem przemywamy dwa razy dziennie. 
  • płyn do płukania jamy ustnej - wlewamy dwie łyżki octu do szklanki 
  • okładów - gazy/lnianą ściereczkę nasączamy wodą z octem (w proporcji 2:1), na 15-20 min owijamy miejsca chorobowo zmienione 
  • powerdrinka - do szklanki wody wlej jedną łyżkę octu, oraz 1-2 miodu. Pij raz dziennie 
  • octowych skarpet - przygotuj wodę w stosunku 1:1, zamocz bawełniane białe skarpety a następnie wyciśnij i załóż. Ważne jest aby skarpety były białe, aby nie dostarczać dodatkowej porcji toksyn do skóry, pochodzących z barwników nadających skarpetą kolor. 
  • moczenia stóp - do litra wody wlej dodaj szklankę wody i ½ szklanki soli. W przypadku grzybicy stóp należy moczyć przez 5-10 minut. 



Przepis na domowy ocet jabłkowy: 
  • 1 i ½ kg  kwaśnych jabłek (świetnie sprawdzają się antonówki, czy papierówki, koniecznie dojrzałe, czyli zawierające odpowiedni do fermentacji poziom fruktozy)
  • 1 i ½ l wody
  • 3-5 łyżeczek naturalnego miodu lub cukru
Pokrojone jabłka wkładamy do wcześniej wyparzonego słoja. Dobrze, by był to słój dość szeroki, nie zwężający się ku górze, aby zapewnić równomierny dostęp powietrza do całej powierzchni. Zalewamy je osłodzoną, przegotowaną, letnią wodą (w temperaturze pokojowej, zbyt ciepła woda może zaszkodzić procesowi fermantacji). Przykrywamy szmatką lub gazą, tak aby nie dostały się tam muszki owocówki i przytrzymujemy tę „pokrywkę“ gumką recepturką lub sznurkiem. Jabłka powinny znajdować się pod powierzchnią wody, inaczej mogą zacząć pleśnieć, a wtedy ocet na pewno nam nie wyjdzie Odpowiednia jest temperatura pokojowa, pomiędzy 20-26 stopni Celsjusza. Jak poznać, że ocet jest już gotowy? Ma on wtedy smak octu, ale zapach jabłek . Jeśli pachnie drożdżami, znaczy to, że nie jest jeszcze gotowy. Jeżeli masz wątpliwości co do jego stanu, to po około 14-21 dniach możesz odcedzić, dodać cukru (lub miodu) i poczekać jeszcze tydzień aż dojrzeje. 
Jednak Ci którzy nie lubią bawić się w kuchni, spokojnie mogą ocet kupić w sklepie ekologicznym. 

Aczkolwiek nie zawsze jest tak kolorowo, ponieważ nawet najlepszy produkt posiada, skutki uboczne, są one spowodowane nadmiernym stosowaniem octu. Skutki uboczne takie jak: 

  • Roztrojenie żołądka 
  • Hipoglikemia (spadek cukru w organizmie, dlatego też osoby chore na cukrzycę powinny ustalać włączenie octu jabłkowego do diety ze swoim lekarzem ) 
  • Obniżenie poziomu potasu 
  • Erozja szkliwa 
  • Powodowanie wrzodów 
Ponadto kobiety w ciąży oraz osoby które regularnie przyjmują leki nie powinny stosować octu, w takich wypadkach najlepiej skonsultować się z lekarzem. 


Marcelina!

3 komentarze: