Definicja weganizmu powstała w 1944 r. przez Donalda Watsona (Założyciela Stowarzyszenia Wegańskiego), który wykorzystał trzy pierwsze i dwie ostatnie litery ze słowa vegetarian.
W kuchni wegańskiej popularne są produkty będące zamiennikami zwierzęcymi. Wiele z nich wywodzi się z tradycyjnych kuchni narodowych jak np. kuchnia chińska czy hinduska. W których nie jedzono mięsa ze względów religijnych czy ekonomicznych. Przykładem takich produktów są np. tofu, tempeh. W kuchni Polskiej, najczęściej zamiennikami mięsa są po prostu grzyby. Najczęściej występują w gulaszach, zupach czy kotletach. Rośliny strączkowe również bardzo często są wykorzystywane, do różnych potraw wegańskich ze względu na wysoką ilość aminokwasów, czyli białek. Wegańskim zamiennikiem mleka czy nabiału są mleka roślinne np. sojowe, migdałowe, ryżowe, zbożowe, kokosowe. Śmietana jest tworzona najczęściej z: nasion słonecznika lub nerkowców. Jako zamiennik sera w wielu potrawach wykorzystywane są drożdże spożywcze, w postaci płatków.
Dieta wegańska jest zazwyczaj bardzo bogata w kwas foliowy, który maskuje hematologiczne objawy niedoboru witaminy B12.
W wielu tradycyjnych potrawach narodowych, możemy znaleźć potrawy wegańskie lub potrawy po lekkiej modyfikacji, aby stały się wegańskie. W kuchni Polskiej możemy znaleźć: potrawy na bazie kapusty, kaszy gryczanej, jaglanej czy kuskus. Pierogi bez mięsne, knedle, pyzy. Dodatek jajek jest tylko opcjonalny.
Wegańscy sportowcy
Big Bold Mike
Patrik Baboumian
Mike Tyson
I wielu wielu innych sportowców.
Firmy testujące na zwierzętach:
Gilette Co.
L' Oreal
Max Factor
Olay
Oral-B
Sally Hansen
Bobi Brown
Chanel
Calvin Klein
Estee Lauder
Giorgio Armani
Clinique
Lancome
MAC
Maybelline
Miss Sporty
Michael Kors
I wiele, wiele innych.
Marcelina!
Świetny post! Muszę przyznać, że Twój blog jest przemyślany i dopracowany, chętnie na niego zaglądam. Wiem, że komentarze dodają otuchy, więc powodzenia i oby tak dalej !:)))
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe słowa, nawet nie wiesz ile dla mnie znaczą!
Usuń